Czekoladowe ciasto jaglane
Ostatnio niedziele mijają mi na pichceniu pyszności. Najlepsze w tym cieście jest to, że kiedy moje dzieci wołają o dokładkę bez żadnych wyrzutów sumienia po prostu nakładam im kolejną porcję.
Przyznam się, że pieczenie ciast nigdy nie było moją mocną stroną. Raczej wolałam gotować domowe obiadki niż testować babcine receptury. Zwyczajnie, po kilku ciastowych niepowodzeniach poddałam się…. na szczęście ciasta z kaszy są zdecydowanie łatwiejsze 🙂
Jak zrobić czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej
2 torebki kaszy jaglanej rozcinamy, kaszę płuczemy a potem gotujemy w 2 szklankach mleka i 1 szklance wody przez około pół godziny (jeśli potrzeba dodajemy mleka).
Gdy kasza się rozgotuje dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady, 1 lub 2 banany, łyżkę masła kokosowego i 1 szklankę mleka oraz miodu do smaku.
Wszystko traktujemy blenderem. Dodajemy 3 jajka. Mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 45 min.
Po wyjęciu z pieca ciasto musi się dobrze schłodzić. Najlepiej podawać po 2-3 godzinach.
Smacznego!
Dodaj komentarz