Dwukolorowe ciasto z kaszy jaglanej z kremem kokosowym
Mega pyszne. Wygląda wykwintnie. Smakuje cudownie. A przy okazji jest dziecinnie łatwe do przygotowania. Jedyny minus: potrzebuje odstać kilka godzin przed jedzeniem… a to nie łatwe, zwłaszcza jak ślinka leci na sam jego widok.
Dwukolorowe ciasto z kaszy jaglanej z kremem kokosowym
PRZEPIS:
✔ 2 woreczki kaszy jagalnej
✔ 1 woreczek ryżu białego
✔ mleko (moze być sojowe)
✔ 1 puszka mleka kokosowego
✔ masło kokosowe
✔ miód lub cukier
✔ 4 jajka
✔ maliny lub inne owoce do dekoracji
✔ śmietana 36%
Ciasto:
Kaszę i ryż występuje z woreczków i płucze. Wsypuje do garnka. Zalewam 1 szklanką wody i 2 szklankami mleka. Dodaję 2 łyżki masła kokosowego i 200ml mleka kokosowego. Gotujemy do miękkości dolewając mleka sojowego/krowiego gdy potrzeba i mieszając (ok 30 minut).
Gdy masa jest już miękka połowę odkładam do miski. Do masy w garnku dodaję 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady i miodu do smaku. Czekam aż czekolada się rozpuści i zdejmuje z gazu. Jak trochę przestygnie dodaje 2 jajka i blenduje. Można dodać 1/2 szklanki mąki pszennej jeśli chcesz aby ciasto z dołu było cięższe a górna część lżejsza.
Do masy w misce dodaje jeszcze 100ml mleka kokosowego, 2 jajka, 2 łyżki masła kokosowego i miodu do smaku. Blenduję.
Przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – na dół masę ciemną, na górę jasną.
Piekę 45 min w temperaturze 180stopni. Po upieczeni zostawiam do ostygnięcia przynajmniej na 3h.
Krem kokosowy:
Śmietanę 36% mieszamy z 3 łyżkami mleka kokosowego i łyżką miodu. Ubijamy. Odstawiamy do lodówki na 3h.
Ostatecznie ciasto smarujemy kremem i dekorujemy owocami ? i dajemy dzieciom albo częstujemy się same bez żadnych wyrzutów sumienia
Dodaj komentarz